Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007

Serj Tankian - Elect The Dead


Δίσκος που έρχεται ως μάννα εξ' ουρανού για τους διψασμένους fan των System Of A Down, εν τω μέσω της δισκογραφικής τους απουσίας, καθώς μετράμε ήδη δύο χρόνια από τον τελευταίο τους δίσκο "Hypnotize". Όμως το πρώτο ολοκληρωμένο solo πόνημα του Αρμένιου-Αμερικανού βαθιά πολιτικοποιημένου frontman δεν αναλώνεται σε ρόλο υποκατάστατου και έχει στοιχεία τα οποία μπορούν να φέρουν κοντά στον συγκεκριμένο ήχο και άτομα που δεν ανήκουν στη βάση των ακροατών των S.O.A.D αλλά και του σκληρού ήχου γενικότερα.

Αν και δε θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη το πολύ καλό επίπεδο του δίσκου καθώς οι απαιτήσεις ήταν ήδη μεγάλες, είναι άξιο αναφοράς, μιας και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες καταξιωμένοι καλλιτέχνες αδυνατούν να προσφέρουν έργα τα οποία στέκονται τουλάχιστον κοντά στον πήχη που οι ίδιοι έχουν θέσει με τις προηγούμενες καταθέσεις τους. Κι ενώ ο Serj Tankian δε χρησιμοποιεί το solo άλμπουμ για να ξεφύγει εντελώς από τον ήχο των System, ευτυχεί να έχει την έμπνευση και το αισθητικό κριτήριο με το μέρος του. Το αποτέλεσμα είναι ένας δίσκος γεμάτος με όμορφες μελωδίες, στις οποίες συνεχίζει να παντρεύει αρμονικά τον σκληρό ήχο με folk πινελιές, ενώ η θεατρικότητα της φωνής του σε ξυπνάει θες δε θες για να ακούσεις τον ιδιαίτερο στίχο, πάντα στρατευμένο μεν, περισσότερο ωμό, παρά γραφικό δε.

Λίγες μόνο ακροάσεις είναι αρκετές για την εξοικείωση με τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου, κι αν αυτό δίνει σε ένα συνηθισμένο άλμπουμ την ταμπέλα του "εύπεπτου" και κάπως πιο σύντομη "ημερομηνία λήξης", εδώ φαίνεται πως οφείλεται στις κλασσικές ευκολομνημόνευτες μελωδίες του Tankian. Έτσι σα σύνολο μας δίνει έναν δίσκο με όμορφα τραγούδια που μπορούν να ακουστούν ευχάριστα από μεγαλύτερο εύρος ακροατών.

Ο ίδιος φαίνεται να διασκέδασε πολύ τη διαδικασία παραγωγής του "Elect The Dead", αφού επιμελήθηκε μουσική, στίχους και ενορχήστρωση, τραγούδησε και έπαιξε όλα τα όργανα, ενώ ζήτησε από 12 διαφορετικούς σκηνοθέτες να ντύσουν με εικόνα όλα τα τραγούδια του άλμπουμ.

Tracklist:
  1. "Empty Walls" – 3:49 (video)
  2. "The Unthinking Majority" – 3:46 (video)
  3. "Money" – 3:53
  4. "Feed Us" – 4:31
  5. "Saving Us" – 4:41
  6. "Sky Is Over" – 2:57
  7. "Baby" – 3:31
  8. "Honking Antelope" – 3:50
  9. "Lie Lie Lie" – 3:33
  10. "Praise the Lord and Pass the Ammunition" – 4:23
  11. "Beethoven's Cunt" – 3:13
  12. "Elect the Dead" – 2:54
Links:
Wikipedia - Myspace - Official Site - Rocking.gr Review

Για περισσότερη δόση από Tankian τσέκαρε ακόμα δύο project με τα οποία ανακατεύτηκε φέτος: Συνεργάστηκε για το soundtrack της ταινίας "Bug" (Το μικρόβιο του φόβου) καθώς και για αυτό του "Stranglehold", βιντεοπαιχνίδι-sequel της ταινίας "Hard Boiled" (Ο τιμωρός του Χονγκ Κονγκ) του John Woo.

1 σχόλιο:

Storm1672 είπε...

O δίσκος παρότι εύπεπτος, τελικά αποδείχθηκε διαμάντι και "αγέραστος". Καθώς μπόλικοι μήνες πέρασαν, όλο και κάπου σου 'ρχεται να σφηνώσεις μες στην playlist σου ένα απ' τα 12 υπέροχα τραγούδια.