Κυριακή, 2 Μαρτίου 2008

90210: Η τάξη των 90's

Αποδεικνύοντας έμπρακτα την γενικότερη ασυνέπεια που κάποιοι λένε ότι με χαρακτηρίζει, μετά από κάποια ποστ που μπαγιάτεψαν πριν μπουν στο ψυγείο και τα φέρω προς κατανάλωσιν ;-) , και με αρκετή καθυστέρηση, ξανασπάω τον πάγο. Φλώρο-θέμα βέβαια, αλλά δε γαμιέται;Όταν με το πρώτο ποστ-αναδρομή στον cult πλέον ελληνικό κινηματογράφο του '80, ξέθαψα κάποιες ταινίες και μνήμες ίσως, το έκανα ελαφρά τη καρδία και με μία εγκυκλοπαιδική προσέγγιση, με μια διάθεση να μπω σε ένα κόσμο άλλο, διαφορετικό από αυτόν που έζησα εγώ μετά, και ίσως γι αυτό γοητευτικό. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να πληρώσω κι εγώ, γιατί το σημερινό dig-in λειτουργεί σαν emulator για συναισθήματα και αναμνήσεις 15ετίας και -χμ...- βάλε. Είναι αστείο, απανταχού τηλεορασάκηδες, και η μεγαλύτερη πατάτα να παίζει τη στιγμή που ζεις κάτι (από τη ζωή σου ως το όνειρο σου) λειτουργεί ως μέσο αποθήκευσης της στιγμής αυτής με τα παρελκόμενα συναισθήματα ή και σκέψεις! Τι Blu-Ray και terabyte...

Και για να τελειώνουμε με τις συστάσεις μιλώ για τη γενιά (ανάμεσα στα ατέλειωτα προσωνύμια που συνοδεύουν μια γενιά) του Beverly Hills (νομίζω προειδοποίησα). Το Beverly Hills, 90210, ή το κατά Mega "Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς", που μάλλον είναι ήδη άγνωστη λέξη σε "νεότερα μοντέλα" (το βλέπω το χάσμα από τώρα), που έχει αρκετά χρόνια να προβληθεί (κάποτε οι επαναλήψεις του έπαιζαν στο Mega σχεδόν κάθε χρόνο) και που όσο περνά ο καιρός η επαναπροβολή του φαίνεται ακόμα πιο δύσκολη: Μπροστά στις νεότερες τηλεοπτικές υπερπαραγωγές η σειρά δείχνει εμφανώς γερασμένη, ανίκανη να απευθυνθεί σε ηλικιακά κοινά για τα οποία δημιουργήθηκε, πολύ lame για τα σημερινά δεδομένα, φέρνει περισσότερο σε νεανική σαπουνόπερα με αίσθηση μουσειακού ντοκιμαντέρ για πορνόγερους, όπως ο γράφων.

Ποσώς όμως μας απασχολεί αν θα προβληθεί ξανά στο κάθε Mega, για την ακρίβεια χεστήκαμε, διότι εν τω μεταξύ γίναμε και γενιά του dvd και του Internet, και του 24, και του Lost και του Prison Break και φυσικά δεν περιμέναμε από τη μεσόκοπη ελληνική τηλεόραση να μας τα μάθει αυτά. Πήραμε το νόμο στα χέρια μας!

Που το βρίσκω;

Αν και τύγχανε ζήτησης, το Beverly άργησε να βγει σε dvd καθώς υπήρχε ένα κώλυμα με τα δικαιώματα των τραγουδιών τα οποία ακούγονται σε πολλά επεισόδια. Έτσι η απόπειρα κυκλοφορίας των dvd είχε θεωρηθεί οικονομικά ασύμφορη ή και αδύνατη και η σειρά έμενε κλειδωμένη στα συρτάρια του συγχωρεμένου Spelling. Μετά από πολλά χρόνια, τελικά αποφάσισαν να τα κυκλοφορήσουν αντικαθιστώντας κάποια τραγούδια με παρεμφερή και με κάποιες πρόσθετες αντίστοιχες τροποποιήσεις. Έτσι από τα τέλη του 2006 ήδη έχουν κυκλοφορήσει οι 3 πρώτες σαιζόν με την 4η να έπεται.

Περίπου την ίδια εποχή ένα καναδικό καλωδιακό κανάλι, το TVTropolis άρχισε να προβάλλει το Beverly Hills από την αρχή, με τις original μουσικές, οπότε ήδη κυκλοφορούν TVRips από τον drngr (original music - PDTV-drngr) στις 6-7 πρώτες σαιζόν, ενώ οι υπόλοιπες προβάλλονται από το Soapnet και τα περισσότερα επεισόδια κυκλοφορούν επίσης σε "θείους" και ανίψια.
Τι θα δω;

Το Beverly Hills, 90210 ήταν η σειρά που στις αρχές του '90 "πάτησε" σε αλλά και κράτησε αποστάσεις από τη σαπουνόπερα του καμένου φαγητού κι έφερε το είδος πιο κοντά στις νεότερες ηλικίες. Οι κλασσικές daily-dramα αλλαξοκωλιές περασμένες σε εβδομαδιαία βάση, μπλεγμένες με εφηβικά προβλήματα από την καθημερινότητα μέχρι υπερβολές αλλά και θέματα ταμπού τότε, με καστ 20-25άρηδων να παίζουν τα 17χρονα, χωρίς αυτό βέβαια να εμποδίζει την επιτυχία της σειράς, ή τους ίδιους να γίνουν teen idols της εποχής.

Η επιτυχία και η επίδραση της σειράς τότε ήταν εμφανής σε πολλά επίπεδα: Από τις πιο αυθεντικές για την εποχή ενσαρκώσεις του αμερικανικού ονείρου (του σημαντικότερου ίσως όπλου που εξήγαγε ποτέ αυτή η χώρα), χαρακτήρες-πρότυπα που αγαπήθηκαν και ηθοποιοί-προϊόντα βιομηχανικής προώθησης trends, η σειρά έθετε μόδες και "περνούσε" από την αφρόκρεμα του Beverly Hills, μέχρι και στην τελευταία παρέα που δεν είχε να φάει. Βλέπετε, μπορεί το χρήμα να μην το είχαν όλοι, είχαν την παρέα όμως, και κάθε παρέα στην εφηβεία έχει τις Οδύσσειες της, οπότε ποια δεν ήθελε να γίνει και λίγο Beverly; Φυσικά, με ελληνικούς όρους "παρέα Beverly" σήμαινε "έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας", "όχι μόνο φίλοι", "η Μαρία έχει πάρει όλη την παρέα εκτός από το Γιάννη, που είναι αδερφός της" και βέβαια τα του στυλ "ο πατέρας μου είναι επιχειρηματίας και η μάνα μου ηθοποιός, πήρανε 2 διαζύγια", μεταφράζονται σε απλά ελληνικά στο "οι γονείς μου εργάζονται στο δημόσιο και πήρανε ένα δάνειο".

Τραγελαφικές καταστάσεις αντιμετώπισαν αυτά τα παιδιά. Βιασμοί, ναρκωτικά, αλκοολισμούς, ρατσισμούς, θανατικά, προδοσίες, οικονομικές καταστροφές, πρόωρες εγκυμοσύνες, απάτες, φωτιές, αιρέσεις, πυροβολισμούς (!), μαφία. Τι να πρωτοπείς... Το χειρότερο πάντως πρέπει να είναι που έβγαλαν δυο φορές τη Β' Λυκείου (εκτός απ' τον David, αυτός ξεκίνησε από την Α'!).Γενικά τα πιο δυνατά χρόνια της σειράς ήταν τα πρώτα, στα οποία υπήρχε μια ισορροπία μεταξύ σεναριακής υπόθεσης και ανάπτυξης χαρακτήρων. Μέχρι και τις τέσσερις πρώτες σαιζόν τις οποίες οριοθετεί η αποχώρηση της Brenda (Shannen Doherty), κάθε επεισόδιο είχε δικό του σκελετό ενώ παράλληλα συνέχιζε αειθαλείς καταστάσεις όπως Brenda-Dylan, Brenda-Dylan-Kely, Dylan-Kely-Brandon, David-Donna κ.ο.κ. Στις επόμενες δύο σαιζόν η σειρά συνεχίζει σε σχετικά καλό επίπεδο, με την προσθήκη της Valerie (Tiffanni Thiessen), γνωστή ως Κέλυ από το "Saved By The Bell" (Πριν χτυπήσει το κουδούνι). Αργότερα, η σειρά άρχισε να ακολουθεί πτωτικές τάσεις, με τις αποχωρήσεις του Dylan (Luke Perry) (ο οποίος ξαναγύρισε), των γονιών Walsh αλλά και του Brandon (Jason Priestley), οπότε και ουσιαστικά τελείωσε η οικογένεια Walsh, που στο ξεκίνημα αποτελούσε τον πυρήνα της σειράς. Εν τω μεταξύ, τα χρόνια είχαν περάσει, οι χαρακτήρες είχαν τελειώσει σπουδές, οι ηθοποιοί είχαν τριανταρίσει και η σειρά είχε αποκτήσει εντελώς σαπουνοπερικό χαρακτήρα, οπότε το 2000 η FOX αποφάσισε να τελειώσει την πιο πετυχημένη νεανική σειρά των 90's.

Ώχ! Αυτός δεν είναι ο...
Οι περισσότεροι ηθοποιοί έμειναν με το Beverly ως το... μνημείο της καριέρας τους, καθώς η σειρά και η δυνατή ταύτιση με τους χαρακτήρες έμελλε να τους ακολουθεί για πολλά χρόνια. Όμως η σειρά είχε και πάρα πολλούς guest, μες στους οποίους μπορεί να πετύχεις σημερινούς διάσημους στα πρώτα τους βήματα, όπως πχ τον Matthew Perry (Chandler από Friends), τη Lucy Liu αλλά και την αργότερα δις-οσκαρική Hillary Swank.

imdb tv.com

Καλό κάψιμο!Δεν υπάρχουν σχόλια: